Creativity and Innovation in Industry: Use of Macaúba in Biodiesel Production

Authors

  • Ana Lúcia da Silva Costa Guerra Universidade Federal do Tocantins (UFT)
  • Solange Maria Ságio Universidade Federal do Tocantins, Palmas, Tocantins (UFT), Brasil.
  • Elian Pereira dos Santos Universidade Estadual do Tocantins
  • Isac Sales Pinheiro Filho https://orcid.org/0000-0002-1471-0674
  • Leidiane Gomes dos Santos Silva Centro Universitário Católico do Tocantins https://orcid.org/0000-0002-7566-7999
  • Kamila Moreira Tavares Universidade Federal do Tocantins – UFT

DOI:

https://doi.org/10.14295/idonline.v17i66.3784

Keywords:

Biodiesel, Agroenergy, Macaúba

Abstract

Biodiesel and ethanol are the two most prominent products in Agroenergy. Both have environmental advantages over the use of fossil fuels, contributing to the achievement of annual targets for reducing greenhouse gas emissions for the commercialization of fuels and in line with the National Biofuels Policy, RenovaBio. In recent years, the biodiesel industry has grown supported by the mandatory increase in the percentage of blending in diesel, increasing the pressure for land for soy cultivation, which is the main raw material for Brazilian biodiesel. In this context, this study analyzed the use of macaúba as a raw material for biodiesel, in order to contribute to the Brazilian agroenergetic matrix. The study is exploratory and described by using bibliographic and documentary research, describing the objects of study and their contexts, aiming to relate facts, data, contexts and theory to explain the importance of biodiversity in the Brazilian energy matrix, expanding the use of the production chain of macaúba for the production of biodiesel.

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Author Biographies

Ana Lúcia da Silva Costa Guerra, Universidade Federal do Tocantins (UFT)

Mestranda  em Agroenergia Digital, Universidade Federal do Tocantins (UFT). Especialização em Agricultura de Precisão pela Faculdade CGESP.  Bacharel em Agronomia e Tecnólogo em Gestão Ambiental, pela Universidade Católica do Tocantins (UniCatólica). Licenciatura em Pedagogia, Faculdade São Marcos.

Solange Maria Ságio, Universidade Federal do Tocantins, Palmas, Tocantins (UFT), Brasil.

Universidade Federal do Tocantins, Palmas, Tocantins, Brasil.

Elian Pereira dos Santos, Universidade Estadual do Tocantins

Graduação em Química Industrial pela Universidade de Ribeirão Preto - UNAERP. Servidora Técnica de nível superior do Laboratório Agroambiental da Universidade Estadual do Tocantins.

Isac Sales Pinheiro Filho

Mestrando em Agroenergia Digital pela Universidade Federal do Tocantins - UFT, Especialista em Gestão de Negócios pela Universidade de São Paulo - USP, Especialista em Gestão Escolar e Projetos Educacionais pelo Centro Universitário INTA - UNINTA, Bacharel em Administração Pública  pela Universidade Federal do Ceará - UFC, Licenciado em História pela Universidade Estadual Vale do Acaraú - UVA.

Leidiane Gomes dos Santos Silva, Centro Universitário Católico do Tocantins

Graduação em Agronomia pelo Centro Universitário Católico do Tocantins.

Kamila Moreira Tavares, Universidade Federal do Tocantins – UFT

Mestranda em Agroenergia pela Universidade Federal do Tocantins – UFT; Pós-graduação latu sensu em Georreferenciamento de Imóveis Rurais e urbanos pela Faculdade Einsten – FACEI; Bacharela em agronomia pela Faculdade Católica do Tocantins - FACTO.

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Published

2023-05-31

Issue

Section

Artigos